Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Vergeturile în sarcinã și dupã naștere

Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatologie, coordonatoarea Centrului de Dermatologie Estetică “DermaLife”
Dr. Diana Placintescu, medic primar dermatologie, Clinica de Dermatologie Estetică “DermaLife”

 

Una dintre neplăcerile care însoţesc de obicei sarcina sunt vergeturile, acele crăpături care apar sub suprafaţa pielii atunci când aceasta este întinsă prea mult o perioadă îndelungată. De regulă, ele sunt vizibile în a doua parte a sarcinii şi sunt cauzate de modificările hormonale, în special de creşterea în volum a anumitor regiuni ale corpului: abdomen, sâni, coapse, fesele şi gambele.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.În realitate ele sunt rezultatul unui proces de deşirare şi rupere a fibrelor de colagen din derm, stratul de susţinere şi rezistenţă al pielii. În prima fază sunt roşii violacee, pentru că fibrele rupte sunt inflamate şi încă încearcă să se autorepare, apoi devin albe sidefii, stabile, atunci când procesul s-a stabilizat. În prima faza vergeturile se agravează mai uşor, dar pe de altă parte se şi tratează mai uşor, deoarece fibrele de colagen au încă potenţial de autoreparare.
În producerea vergeturilor în sarcină au un rol important ereditatea (tipul de piele se moşteneşte, dacă mama dvs. a avut vergeturi după sarcină, e probabil că veţi avea şi dvs.), tonusul pielii determinat de starea generală de sănătate, hidratarea şi dieta pe care o urmaţi.

Ce se poate face?

În timpul sarcinii nu sunt permise prea multe tratamente. Hidratarea este importantă, o piele hidratată este mai elastică şi are o capacitate mai mare de regenerare. Dieta este şi ea importantă: sunt indicate alimente bogate în proteine (ouă, lactate), zinc, vitamina A şi C – morcovi, citrice etc.

Folosirea de creme emoliente este o rutină indispensabilă; deşi acestea nu pot preveni în totalitate vergeturile, ele cresc tonusul şi elasticitatea cutanată. Studiile arată că produsele pe bază de unt de cacao, de shea, ulei de cocos sau de germeni de grâu sunt utile în menţinerea aspectului şi sănătăţii pielii în timpul şi după sarcină.
După sarcină, este imperios necesar să consultaţi cât mai repede un medic dermatolog. Profilul hormonal care rămâne alterat după sarcină influenţează foarte mult prognosticul şi evoluţia, de aceea dermatologul poate cere un set complex de analize care să evalueze corect pacienta.

Vergeturile roşii tratate corect şi în timp util pot dispărea complet. Tratamentele laser au îmbunătăţit, în ultimii ani în mod semnificativ, prognosticul vergeturilor, iar adăugarea unor asocieri de vitamine creşte de obicei procentul de reuşită.
Este important de ştiut că nu toate laserele sau alte echipamente de pe piaţă sunt aprobate medical pentru această indicaţie. Pacienta poate pierde timp preţios; vergeturile stabilizate sub tratamente necorespunzătoare vor deveni mult mai greu de rezolvat.

Vergeturile albe, stabile, vechi au un procent mai mic de ameliorare, depinzând de timpul scurs de la stabilizare (vârsta vergeturii), localizare, calitatea tegumentului, cauza care le-a generat (problema hormonală sau distensia pielii). De aceea acestea necesită tratamente mai invazive (implicit mai riscante) şi mai costisitoare. Un tratament modern, omologat pentru vergeturile albe, se bazează pe radiofrecvenţa subablativă, care, prin distrucţia parţială, fracţionată a ţesutului de proastă calitate, reuşeşte să amelioreze aspectul pielii.

Combina eMax este o platformă laser complet dotată cu aplicaţii şi rezultate demonstrate ştiinţific pe ambele tipuri de vergeturi.

În funcţie de toţi aceşti parametri, medicul dermatolog va indica cea mai potrivită combinaţie de tratamente.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Weleda Baby DermaLife Chicco PharmaLife Micolino Editura Litera Litera Mica Medlife