Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Vrem sã devenim pãrinți! Cum ne pregãtim de acest moment

Autor: Victoria Donos. Un material publicat în revista InfoLife

 

Aţi decis că acum este momentul ca în familia voastră să mai apară un membru – felicitări! Ca orice cuplu, vă doriţi o sarcină fără probleme şi un copil sănătos. Deci, care e următorul pas? Impreună cu specialiştii MedLife vă oferim un set de recomandări referitoare la pregătirea de sarcină.

 

Vizitează-ţi medicul de familie şi ginecologul

 

Începe pregătirea prin a-ţi vizita medicul de familie. Dacă vă doriţi un copilul, medicul de familie este prima persoană care vă poate spune paşii pe care trebuie să-i urmaţi, astfel încât sarcina să survină pe un organism sănătos, iar copilul să se poată dezvolta normal. „În timpul unui consult preconcepţional, medicul de familie vă îndruma cuplul către mai multe investigaţii. Este foarte important ca parneterii să-şi verifice starea de sănătate astfel încât să trateze problemele care ar putea influenţa negatic concepţia sau dezvoltarea fătului. Printre acestea pot fi anemiile, carenţele de acid folic, infecţiile urinare, imunitatea faţă de rubeolă şi varicela etc”, susţine dr. Diana Răduţă, medic specialist medicină de familie Hyperclinica MedLife Unirii.

 

Medicul dumneavoastră de familie vă poate recomanda efecturarea analizelor uzuale de sânge şi urină, un consult gynecologic cu efectuarea unei ecografii, efectuarea examenului Babeş-Papanicolau şi de secreţie vaginală.

 

Medicul de familie va verifica şi schema de vaccinare, şi vă poate recomanda ca anumite vaccinuri să fie actualizate.

 

Trebuie să ştiţi că nu există o vârstă ideală pentru a avea prima sarcină, dar “este preferabil ca aceasta să aibă loc până la 30 de ani. Totuşi, după limita inferioară de vârstă pentru o sarcină fără probleme este 20 de ani, iar peste 35 de ani o femeie poate rămâne însărcinată, dar trebuie atent monintorizată, astfel încât totul să decurgă fără probleme”, afirmă dr. Luiza Dincaref, medic primar obstetrică-ginecologie, Hyperclinica MedLife Unirii.

 

După efectuarea investigaţiilor prescrise de medicul de familie, ginecologul vă mai poate recomanda anumite teste genetice, daca exista anumite atecedente în familie. Totodată, partenerului I se va recomanda testul pentru stabilirea grupei de sânge şi RH-ul.

 

Verifică-ţi mai amănunţit sănătatea dacă ai boli cronice

 

Dacă ştii că suferi de anumite boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune, boli tiroidiene, astm epilepsie, obezitate este bine să mergeţi la un consult de specialitate, recomandă dr. Diana Răduţă, medic specialist de familie.

 

Medicul specialist va face o evaluare a bolii dumneavoastră, oferindu-vă suportul pentru a putea rămâne însărcinată fără a vă pune în pericol viaţa dumneavoastră şi sănătatea copilului.

 

Treci şi pe stomatolog

Chiar dacă lista medicilor pe la care trebuie să treci începe să ţi se pare cam lungă, nu omite să vizitezi şi stomatologul. Acesta-ţi va evalua sănătatea gingiilor şi a dinţilor şi-ţi va recomanda, dacă este cazul, un tratament adecvat. Este cunoscut faptul că în timpul sarcinii trebuie evitate majoritatea intervenţiilor care necesită administrarea de anestezice şi antibiotice, din acest motiv asigură-te că ţi-ai rezolvat problemele dinainte. Chiar şi aşa, trebuie să ştii că în timpul sarcinii, nivelul crescut al hormonilor poate sensibiliza dinţii şi gingiile, iar riscul de infecţii este destul de ridicat. „Sunteţi mai puţin predispusă să aveţi probleme dentare în timpul sarcinii daca aveti deja obiceiuri sanatoase legate de igiena orală şi dacă respectaţi următoarele lucruri:

  • Periaj dentar de 2 ori/zi , obligatoriu seara, cu o pasta fluorurată.
  • Utilizaţi mijloace suplimentare de igienizare: aţa dentară o dată pe zi, apa de gură.
  • Mergeţi în mod regulat la medicul dentist.


Dacă totuşi veţi avea nevoie de tratament şi în timpul sarcinii, trebuie să ştiţi că după primul trimestru de sarcină pot fi facute anumite tratamente care care nu prezintă urgenţe”, susţine dr. Ana-Maria Răducu, medic specialist stomatologie Centrul Medical MedLife.

 

Monitorizează-ţi ovulaţia

 

Dacă ai folosit contraceptive orale, ovulaţia este reluată în următoarea lună după oprirea contraceptivelor, ne explica dr. Luiza Dincaref. “Însă în cazul anumitor contraceptive, este recomandată o pauză de 3 luni după oprirea lor”.

Apariţia ovulaţiei se manifestă printr-o serie de semne spune dr. ginecolog. Printre acestea putem enumera:

  • durerea uşoară (jenă) la nivelul proiecţiei ovarului care ovulează pe care o acuză unele femei,
  • apariţia unei mici sângerări în perioada fertilă

  • apariţia unei secreţii abundente transparente (glera)

  • creşterea temperaturii bazale”.

 

Ovulaţia se poate calcula corect doar la ciclurile regulate şi nici atunci nu există certitudine deoarece poate să varieze în fucţie de starea femeii(stres, boală). Totuşi, ovulaţia se produce aproximativ la mijlocul ciclului manstrual ziua 12-16 din prima zi de sângerare . Trebuie să ştiţi că perioada fertilă este de aproximativ 5 zile (spermatozoizii rezista 72 ore în timp ce ovulul 48 ore ).

 

Adoptaţi un stil de viaţă sănătos

 

Dacă decideţi să concepeţi un copil este esenţial să fiţi atenţi la ceea ce consumaţi şi modul de viaţă pe care-l aveţi, susţine dr. Nicolae Pandu, medic specialist diabet, boli de nutriţie şi metabolice, Hyperclinica MedLife Griviţa, lector universitar şi doctor în ştiinţe care explică faptul că : “organismul viitoarei mame trebuie să conțină elemete esențiale necesare dezvoltării copilului.

 

Renunțarea la anumite obiceiuri nesănătoase precum fumatul și alcolul reprezintă un prim pas.

 

De asemenea, este indicat ca viitoarea mamă să prezinte o greutate cât mai apropiată de cea ideală, fiind cunoscut faptul că atât subponderabilitatea cât și obezitatea afectează capacitatea de concepție. Însă, dietele restrictive pentru scădere ponderala ar trebui încheiate cu cel putin 6 luni inainte de conceperea unui copil.

 

Anumite alimente pot afecta dezvoltarea fătului

 

Viitoarea mamă trebuie să acorde atenție dietei atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Există anumite alimente precum anumite specii de pește (rechin, pește spadă, macrou) care conțin cantități însemante de mercur. Evitaţi aceste tipuri de pește deoarece produc afectarea dezvoltării fătului. Este recomandabil să consumaţi ton sau somon în cantitate de 85 g de două ori pe săptămână, deoarece aceste tipuri de peşte conţin acizi graşi esenţiali omega-3 esenţiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

 

De asemenea pentru a se preveni infecția cu anumiți agenți precum salmonela, campilobacter și listeria este important ca legumele și fructele să fie bine spălate și să nu se consume lapte nepasteurizat, brânză nepasteurizată, ouă de rață și carne nepreparată bine termic.

 

Reduceţi consumul de cafea

Există studii care au demonstrat creșterea perioadei de concepție la persoanele care consumă mai mult de 500 mg zilnic.

 

Luaţi acid folic şi vitamine

 

Suplimentarea dietei cu vitamine precum acidul folic reprezintă un lucru esențial în conceperea unui copil sănătos. Se recomandă ca în perioada de preconcepție și în primele 3 luni de sarcină să se administreze 400µg acid folic pentru a se preveni riscul de defect al tubului neural. Administrarea unei doze mai mari de acid folic de 5 mg se recomandă la femeile cu risc crescut de a naște copii cu afectări ale tubului neural cum este cazul femeilor care iau medicamente antiepileptice.

 

Vitamina D reprezintă o altă vitamină care dacă lipsește poate afecta dezvoltarea nou-născutului. Dozarea acestei vitamine și suplimentarea în cazul în care se evidențiază un deficit este de asemenea un lucru important.

 

Excesul de vitamina A sub formă de suplimente, consum de crustacee sau produse din ficat poate a de aceea se recomandă evitarea lor.

 

Viitorii tătici trebuie să renunţe la vicii

 

De asemena, pregătirea pentru conceperea unei noi vieți nu presupune numai ca viitoarea mamă să aibă grijă la stilul de viață ci și viitorul tată. Acesta trebuie să reducă consumul de alcool, fumatul iar în cazul în care este supraponderal este recomandată scăderea greutății. Combaterea acestor factori au rol în creșterea fertilității. S-a demonstrat că suplimentarea dietei cu Zn și exercițiul fizic crește rata de concepție.

 

Stilul de viață sănătos ar trebui să facă parte din modul nostru de a trăi, fără să avem perioade de excese urmate de perioade de abțineri, deoarece sănătatea noastră în momentul conceperii unui copil va fi corelată strâns cu sănătatea copilului nostru.

Pregatirea pentru conceperea unui copil trebuie să ne găsească pregătiți, educați și sănătoși”.

 

Citeşte şi:

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife Chicco Editura Litera Micolino DermaLife Litera Mica Medlife Weleda Baby