Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Zonele sensibile ale bebelușului


Autor: Dr. Alina Babeu, medic primar pediatrie, în cadrul MedLife Timişoara

 

Bebeluşii au anumite “zone sensibile” pe care orice mămică trebuie să le cunoască şi să le îngrijească, astfel încât să aibă un copil sănătos şi fericit.

Care sunt zonele sensibile ale bebeluşului?

Fontanela anterioară este acea zonă în formă de romb, cu diametrul de aproximativ 2-3 cm la naştere. Se află în partea anterioară a craniului. La atingere este plană şi elastică și are o rezistenţă scăzută. Ea se închide în mod normal între 12 și 18 luni de viaţă şi trebuie să fie atent urmărită de medicul pediatru în fiecare lună, deoarece modificările de dimensiune sau de aspect ale fontanelei pot semnala anumite boli: rahitism (întârziere în închiderea fontanelei), deshidratare (fontanela deprimată), tumori cerebrale, hidrocefale (fontanela bombată, pulsatilă) etc. Este important ca până în momentul osificării, fontanela anterioară să fie protejată împotriva accidentelor, dar asta nu înseamnă că nu o putem atinge sau că nu o putem spăla.

Ombilicul (buricul) este un rest al cordonului ombilical şi necesită o îngrijire atentă până la desprinderea şi vindecarea completă (10-14 zile). Igiena ombilicului constă în: toaleta zilnică cu ser fiziologic steril/alcool/betadină, uscare prin tamponare, expunere la aer, evitarea contactului cu scutecul. Cele mai frecvente probleme care apar sunt infecţia − când în jurul ombilicului apare o zonă roşie, caldă, inflamată, cu secreţii galben-verzui urât mirositoare, granulomul − un nodul care devine evident după căderea cordonului şi hernia ombilicală.


Pielea bebeluşilor este mai sensibilă decât a adulţilor sau a copiilor mari şi de aceea necesită o îngrijire specială: igiena zilnică cu produse pentru bebeluşi (de tipul dermatocosmeticelor), uscare prin tamponare şi nu prin ştergere, masaj şi hidratare cu lapte de corp adaptat tipului de piele, care să refacă rezerva de lipide a pielii, îmbrăcăminte din bumbac sau fibre naturale, spălarea hainelor cu detergent special pentru bebeluşi, umidificarea aerului din camera copilului (la nevoie) etc.

 
O atenţie deosebită trebuie acordată pentru:

  • pielea capului, deoarece la nivelul acesteia poate apărea dermatita seboreică (înroşirea tegumentului şi apariţia unor scuame gălbui, groase, care se descuamează); pielea capului necesită spălare zilnică, urmată de un periaj uşor sau masare blândă cu prosopul, pentru îndepărtarea cojiţelor; dacă măsurile de îngrijire de la domiciliu nu dau rezultate şi leziunile se agravează, copilul trebuie consultat de un medic dermatolog;

 

  • zona genitală şi fesieră, care necesită, de asemenea, o atenţie specială: spălarea se face la fiecare schimbare de scutec cu apă/şerveţele umede speciale pentru bebeluşi, uscare prin tamponare, din faţă spre spate pentru a evita apariţia infecţiilor de tract urinar, aplicare de cremă/ulei pentru prevenirea iritaţiilor; la băieţei nu se practică decalotarea forţată.

Ochii sunt o altă zonă sensibilă a bebeluşului, deoarece lacrimile apar la trei săptămâni după naştere şi până atunci ochii nu se pot curăţa în mod natural. Pentru a împiedica apariţia conjunctivitelor, ochii se curăţă în fiecare zi, dimineaţa şi seara, la băiță, cu ser fiziologic steril, cu tampoane sterile (diferite pentru fiecare ochi), dinspre unghiul extern spre cel intern. De asemenea, bebeluşul trebuie protejat de lumina puternică cu copertina căruciorului sau orientându-l spre zonele cu umbră.

 

Urechile se curăţă doar la nivelul părţii exterioare, cu un şerveţel sau cu o ţesătură umedă, nu cu beţișoare. La nou-născuţi, ceara iese singură din urechi, aşa că este suficientă curăţarea părţii exterioare a urechii. În timpul băiţei, urechea trebuie ferită de intrarea apei pe canal, lucru ce ar provoca apariţia unor infecţii. Dacă ceara este abundentă sau dopurile de ceară îl deranjează pe micuţ, consultaţi un medic ORL-ist.


Nasul − la bebeluşul sănătos, toaleta năsucului se face zilnic, după băiţă, prin administrarea a două-trei picături de ser fiziologic, urmată sau nu (de la caz la caz) de aspirarea secreţiilor cu pompiţa nazală.


Cavitatea bucală
se curăţă după fiecare masă, mai ales după masa de seară, cu un pansament steril, umed, care se înfăşoară în jurul degetului, insistând mai ales la nivelul obrajilor, al gingiilor şi al limbii. Bebeluşii sunt predispuşi la apariţia aftelor. Aftele sunt mici ulceraţii de culoare albă, cu contur delimitat de culoare roşie, resimţite dureros de bebeluş, căruia îi provoacă disconfort şi refuzul de a mai mânca. De obicei, apar pe interiorul obrajilor şi al buzelor, însă pot să apară şi pe limbă, pe baza limbii sau pe cerul gurii. Tratamentul aftelor constă în badijonaj cu glicerină boraxată, de câteva ori pe zi, între mese.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Medlife Litera Mica Weleda Baby DermaLife Chicco PharmaLife Editura Litera Micolino