Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Ce medici ne ajutã sã slãbim?

Autor: Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă

 

Cele mai multe cazuri de exces ponderal (inclusiv obezitate) sunt provocate de dezechilibrul între aportul energetic (respectiv hrană) şi consumul caloric (efort fizic), fără însă a exista o boală de fond, în special o problemă endocrină (în ciuda faptului că mulţi pacienţi au impresia că “suferă cu glanda”). Doar un mic procent dintre pacienţii obezi au un substrat patologic care a condus la excesul de greutate. Cei mai mulţi supraponderali sunt produsul unui stil de viaţa defectuos, marcat de o alimentaţie incorectă şi excesivă, precum şi de lipsa activităţii fizice. Cui ne adresam pentru a slabi? Iata mai jos cele mai frecvente “adrese”:

 

 

Medicul de familie
În mod normal, orice medic de familie ar trebui să poată rezolva un caz de obezitate. În curricula de pegătire a medicilor de familie există şi capitolul “obezitate”. Din păcate, prea puţini medici de familie aprofundează abordarea practică a acestei probleme. Principiile de bază le ştiu aproape toţi pacienţii. Ei au nevoie de soluţii concrete, iar medicii de familie, fără a generaliza, nu au nici timpul, nici răbdarea şi de multe ori nici priceperea de a concepe un program coerent de scădere în greutate.


Medicul specialist endocrinolog
Tradiţional, persoanele cu obezitate sunt îndrumate către medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai în măsură să facă diferenţa între obezitatea de aport şi o eventuală problemă hormonală care a condus la excesul ponderal. În această a doua situaţie, endocrinologul are pregătirea necesară pentru a prescrie şi a urmări un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar şi sedentarism nu pun probleme endocrinologului şi poate că de aceea există o tendinţă de a fi văzute ca “banale” (din nou, fără a generaliza). De multe ori, pacientul pleacă acasă cu o hârtie pe care sunt tipărite câteva principii generale privind un stil de viaţă sănătos, ceea ce nu reprezintă o rezolvare a problemei, deoarece oamenii simt nevoia unei soluţii concrete, care în timp să le rezolve problema cu greutatea şi concomitent să conducă la modificarea stilului de viaţă.

Medicul specialist în diabet, nutriţie si boli metabolice
Acest specialist este numit în România “medic nutriţionist” şi are pe deplin pregătirea necesară pentru a trata un pacient cu exces ponderal. În cele mai multe situaţii ei sunt ocupaţi cu cazuri mult mai solicitante – pacienţi bolnavi de diabet zaharat insulino-dependent şi insulino-independent, diverse boli metabolice cu evoluţie gravă.

 

Medicul specialist in medicina sportiva
În lumea sportului, în special în cazul anumitor ramuri sportive, există o legătură foarte strânsă între greutate şi performanţă, aşa că medicul specialist în medicină sportivă are pregătirea necesară pentru a gestiona cazurile în care se impune scăderea în greutate. Mai mult decât a recomanda un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizică exacta a pacienţilor la care efortul fizic de un anumit tip ar putea fi contraindicat temporar sau definitiv.

 

Nutriţionistul
În alte ţări, nutriţioniştii reprezintă o categorie profesională de sine stătătoare, formaţi prin studii universitare, fără a fi neapărat medici la bază (însă studiile lor se suprapun într-o oarecare măsură, cu cele ale medicilor). De asemenea, există posibilitatea de specializare în nutriţie prin programe speciale postuniversitare. O categorie aparte o reprezintă nutriţia sportivă, care se adresează în mod particular sportivilor de performanţă. În România, profesia de “nutriţionist” nu există în nomenclatorul profesiilor, ceea ce lasă cale liberă oricui să se autointituleze astfel, chiar dacă nu are niciun fel de pregătire de specialitate. În mod normal, nutriţionistul (ca profesionist acreditat de către un organism internaţional) este profesionistul cel mai în măsură să analizeze alimentaţia unei persoane şi să facă recomandări adecvate. El va face urmărirea pe termen lung a regimului alimentar recomandat şi, în colaborare cu alţi profesionişti (antrenor, psiholog, medici de alte specialităţi) va rezolva problemele de greutate ale pacienţilor săi, oferindu-le şi educaţia nutriţională pentru un stil de viaţă sănătos.

 

Psihologul
Psihologul reprezintă o componentă extrem de importantă a echipei care trebuie să se ocupe de o persoană supraponderală, însă de multe ajutorul lui deosebit de preţios este neglijat sau chiar in anumite situatii neacceptat de către pacient. În multe situaţii, psihologul are cea mai importantă misiune în lupta cu kilogramele – degeaba stabileşte nutriţionistul o dietă şi antrenorul un program de antrenament, dacă pacientul nu este pregătit la nivel psihic să le accepte şi să le aplice. Multe obezi ajung în această situaţie pentru că se folosesc de mâncatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrări din viaţa lor. Psihologul, în special cel cu pregătire şi experienţă în consilierea pacienţilor cu tulburări ale alimentaţiei, îi pot ajuta pe aceştia să îşi depăşească blocajele şi îi învaţă să îşi stăpânească emoţiile negative aflate în relaţie cu mâncatul (şi aversiunea pentru mişcare).

 

Antrenorul de fitness, aerobic, TaeBo, Pilates etc.
Antrenorul este o un element foarte important în “ecuaţia” scăderii în greutate, acoperind partea de efort fizic, componentă esenţială şi absolut necesară nu numai pentru slăbire, dar şi pentru menţinerea stării de sănătate. Antrenorul are pregătirea necesară pentru a conduce pacientul printr-un program de antrenament adaptat la necesităţi şi posibilităţi. Unii antrenori au şi noţiuni de nutriţie, însă este categoric de preferat să colaboreze cu specialistul nutriţionist, lăsându-i acestuia în grijă alimentaţia pacientului.

 

Alţi consultanţi şi consilieri în nutriţie
De cele mai multe ori, sub această denumire se ascund spersoane fără niciun fel de studii de specialitate, profitând de lipsa de informare a publicului. Fie că fac parte din reţele de distribuţie a unor suplimente nutritive, fie că şi-au construit o imagine de “guru” profitând de naivitatea oamenilor, în cele mai multe cazuri aceştia nu reprezintă surse de informare demne de a fi luate în seamă şi cu atât mai puţin nu sunt specialişti cărora ar trebui să li se adreseze cei care au nevoie de consiliere în nutritie şi scădere în greutate.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Litera Mica Weleda Baby PharmaLife DermaLife Editura Litera Medlife Chicco Micolino