Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

 

Ce sunt colicile abdominale?


Colicile abdominale sunt una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă tinerele mămici; apar în primele 10 zile de la naştere şi se manifestă până la vârsta de 3–4 luni. Apar brusc, cu predilecţie în a doua jumătate a zilei sau seara târziu şi se manifestă printr-un plâns violent, însoţit de congestia feţei, frecarea picioruşelor, flexarea acestora pe burtică; copilaşul se zvârcoleşte, strânge pumnişorii şi evacuează gaze, abdomenul este balonat din cauza gazelor acumulate.

Crizele durează aproximativ 10–20 min. şi se pot repeta în cursul aceleiaşi zile. Nu apar în timpul alimentaţiei, ci în medie la 1–2 ore după masă, fiind determinate şi de o alimentaţie excesivă şi frecventă. Există şi excepţii când colicile pot apărea în timpul mesei, fiind recunoscute prin faptul că bebeluşul refuză brusc sânul şi biberonul, după ce a mâncat cu poftă, şi începe să plângă.


Colicile sunt contracţii ale stomacului şi intestinului cauzate de acumularea de gaze şi apar pe fondul unei imaturităţi a tubului digestiv care necesită o perioadă de adaptare, secundară trecerii de la viaţa intrauterină la cea extrauterină.
Se consideră că un rol important în apariţia lor o are şi alimentaţia mamei, totuşi rolul alimentaţiei materne nu este considerat major deoarece colicile apar şi la copii cu alimentaţie artificială. De asemenea ele pot fi secundare unei inflamaţii ale mucoasei intestinale sau pasajului unor substanţe hormonale din laptele matern.
 

Cum tratăm colicile?


Tratamentul se adresează simptomelor, nu există un medicament minune în tratamentul colicilor abdominale, dar sunt câteva măsuri simple prin care putem ameliora problema micuţului pacient.


O metodă bună este aşezarea copilului cu burtica pe pieptul mamei, căldura corpului şi bătăile inimii îl liniştesc şi-l securizează pe micuţ, mângâierea circulară pe burtică (în sensul acelor de ceasornic) îl ajută pe acesta să elimine aerul; o păturică caldă sau o perniţă (de ex. o metodă neomologată este folosirea unui săculeţ cu sâmburi de cireşe care încălziţi la microunde păstrează căldura) aplicate la nivelul abdomenului fac uneori minuni... căldura fiind recunoscută ca un remediu antispastic, pe acelaşi principiu funcţionează şi föhnul care, în plus, şi prin zgomotul monoton pe care îl emite, contribuie uneori la calmarea crizelor de plâns.


Foarte utile sunt şi ceaiurile din plante: fenicul, chimen, muşeţel, anason.


Vibraţiile uşoare şi continue, cum ar fi o plimbare cu maşina, au efecte miraculoase la unii bebeluşi.

Pe lângă aceste metode empirice există şi aşa-numitele medicamente simptomatice (peste 30) pe care ar trebui să le administraţi doar la indicaţia medicului.


Plânsul excesiv al copilului poate fi datorat altor tipuri de afecţiuni acute sau cronice, de aceea trebuie să ştim dacă există vreun alt semn de boală şi să nu denumim orice fel de plâns drept colici.


Un aspect deosebit de important este calmul mamei care influenţează decisiv starea bebeluşului, acesta preluând stările de spirit ale mamei, conducând astfel la apariţia unui cerc vicios.


Colicile reprezintă o suferinţă pentru copil, dar sunt repede uitate, după un episod surâde. Trebuie multă răbdare...
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.4.50
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife Litera Mica Weleda Baby Editura Litera Medlife DermaLife Chicco Micolino