Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Cum i se face masaj bebelusului?

 

Masajul nou-născutului – masajul, în primele luni de viaţă a copilului, are rolul de a stimula şi de a fortifica musculatura. În acelaşi timp, prin atingere, masajul contribuie la consolidarea legăturii afective dintre mamă şi copil.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.
 

Înainte de a începe sesiunea de masaj, trebuie să ne asigurăm că nou-născutul are toate condiţiile favorabile: temperatura confortabilă a camerei, bebeluşul trebuie să fi mâncat de cel puţin 30–45 de minute înainte de masaj (în primele 6 luni de viaţă) şi de 45 minute până la o oră mai târziu. Copilul trebuie să fie în stare de veghe, să nu plângă (motivele pot varia de la disconfort termic, lipsa mesei, colici etc.). Întotdeauna, înainte de masaj, trebuie să verificăm tegumentul copilului şi să ne asigurăm că acesta nu prezintă iritaţii, ciupituri de insecte etc. Atenţie, în primele luni de viaţă bebeluşul poate prezenta un eritem alergic fiziologic. În funcţie de recomandarea medicului, nu se vor folosi ulei sau creme pentru masaj şi se va evita atingerea zonelor respective. Masajul nu trebuie să dureze mai mult de 30 de minute, timp în care copilul va fi în permanent contact vizual cu mama, care îi va vorbi sau cânta.
 

Preferabil, masajul începe cu membrele inferioare, copilul fiind aşezat pe spate. Mişcările trebuie să fie blânde, dar sigure, copilul răspunzând de obicei pozitiv, fiind deja obişnuit cu atingerea mamei. Mişcările de netezire (în limbaj tehnic efleuraj) se vor efectua pe toată suprafaţa picioruşelor, insistând în sens ascendent. Se mai pot face rulări cu ambele mâini ale mamei, prinzând circular piciorul în mâna mamei. Se masează fiecare deget în parte, prin presiuni, trageri, răsuciri. Cu neteziri ascendente şi descendente, efectuate cu degetul mare al mamei, se insistă pe talpă.
 

Copilul stând aşezat pe spate, se poate continua cu masajul abdomenului. Mişcări uşoare circulare, în sensul acelor de ceasornic, cu mâna dreaptă, urmată de degetele mâinii stângi. Masajul abdomenului stimulează peristaltismul intestinal, favorizând tranzitul intestinal. Tot în poziţia „pe spate”, se continuă cu masajul membrelor superioare, având aceleaşi mişcări folosite şi în cazul membrelor inferioare.


Aşezăm copilul pe burtă, ulterior se continuă cu masajul spatelui. Masajul se va face pe toata suprafaţa spatelui, de o parte şi de cealaltă a coloanei vertebrale, stimulând astfel musculatura paravertebrală. La nivelul toracelui se pot executa tapotări, bătăi uşoare cu degetele, pentru stimularea eliminării secreţiilor pulmonare şi favorizarea respiraţiei.
Se mai pot efectua masajul cutiei craniene (cu mâna căuş, mişcări circulare) şi masajul feţei.

Atenţie! Nu se efectuează masajul bebeluşului:

  • pe zonele ganglionare;
  • pe zonele sensibile (mameloane, zona genitală, ombilic);
  • în cazul în care copilul are febră;
  • în cazul în care copilul plânge şi este agitat;
  • în cazul în care copilul prezintă erupţii sau leziuni tegumentare;
  • nu se face masaj pe musculatura spastică!
  • în cazul poziţiilor defectuoase ale membrelor, în special cele inferioare, va fi consultat medicul pediatru sau, în funcţie de gravitate, medicul de recuperare pediatrică sau ortopedul pediatru. Masajul se va efectua numai de un maseur calificat sau sub îndrumarea directă a acestuia.

Se mai recomandă:
a. gimnastica acvatică pediatrică;
b. activitatea fizică a mamei în timpul sarcinii şi după naştere.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Micolino Weleda Baby PharmaLife Medlife Chicco Litera Mica DermaLife Editura Litera