Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Impactul sarcinii asupra piciorului femeii


Sarcina este un eveniment fericit, dar – totodată- şi un fenomen fiziologic care determină câteva probleme ale piciorului. Cu toate acestea, nu trebuie să uitaţi că, indiferent câte modificări şi probleme apar în cursul sarcinii, acestea nu trebuie să vă descurajeze privind viitoarele sarcini.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.
 

Piciorul se deformează (ireversibil) din cauze de tip mecanic şi hormonal.

- Cauze mecanice. Creşterea în greutate, inevitabilă însă extrem de variabilă, creşte constrângerile de tip mecanic la care este supus piciorul femeii.Centrul de greutate al corpului se deplasează către anterior şi îngreunează sarcina suportată de ante-picior. Către sfârşitul sarcinii există tendinţa de depărtare a picioarelor, pentru a se asigura stabilitatea corpului. Această tendinţă agravează supra-încărcarea elementelor musculo-tendinoase şi ligamentare ale piciorului, origine a durerilor şi problemelor mecanice.
 

- Cauze hormonale. Secreţia hormonală crescută (estrogenică) determină modificări ligamentare. La naştere, ligamentele se destind pentru a permite trecerea fătului prin bazin.Prin urmare, se destind şi ligamentele care menţin forma şi structura piciorului, provocând «etalarea» şi alungirea acestuia
.

Rezultatele unui studiu recent demonstrează modificările ireversibile ale piciorului la 60-70% din femeile care au născut, uneori chiar 1 cm de alungire şi 1 cm de lăţire. Piciorul se alungeşte în mod real, schimbându-se «numărul» (mărimea) la pantofi.
 

Tot în perioada de sarcină pot apărea sau se pot agrava deformaţii ale piciorului, precum hallux valgus (monturi), metatarsalgii (dureri si bataturi plantare), pes planus (picior plat) etc.
 

Agravarea monturilor (hallux valgus) în perioada de sarcină este normală şi nu trebuie să vă îngrijoreze, chiar dacă este o problemă ireversibilă. Totodată nu este nici un motiv rezonabil pentru a evita sarcinile ulterioare şi nici pentru a le trata chirurgical la o vârstă inadecvată (prea tânară).
 

Modificările de formă ale ante-piciorului antrenează conflicte mecanice cu încălţămintea: inflamaţii, bătături şi plăgi interdigitale, unghii încarnate etc.
 

Piciorul se umflă (reversibil)

Întoarcerea venoasă a sângelui este îngreunată, din cauza creşterii în greutate şi a travaliului inimii.Venele mari abdominale se comprimă, ceea ce face ca sarcina să scadă întoarcerea venoasă şi agravează edemul periferic. Senzaţia de oboseală este normala în aceste condiţii.
 

Tot în perioada de sarcină există riscul de a apărea sau de a se agrava varicele.
Retenţia de apă, normală în timpul sarcinii (de cauză hormonală), este agravată de probleme renale, cardiace etc
 

Cât timp femeia este însărcinată, volumul piciorului se dublează, iar uneori apar dureri, crampe, senzaţia de picioare grele.
 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
DermaLife Editura Litera Litera Mica Medlife PharmaLife Micolino Weleda Baby Chicco