Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcina: saptamana 11

În săptămâna 11 de sarcină, fătul creşte în lungime de la 41 mm la 52 mm. Tot în această perioadă mugurii genitali sunt identici la ambele sexe, iar rinichii încep să producă urină.

 

Teste utile în sarcină

 

Testele de screening prenatal estimează riscul unei femei însărcinate de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural. Dacă ele sunt pozitive atunci sunt necesare teste suplimentare de diagnostic, precum biopsia de vilozităţi coriale sau amniocenteza.

 

Dublu test realizează screening- ul prenatal de trimestrul I :

  • constă în evaluarea unor markeri serici din sângele maternv ( PAPP-A şi free beta-HCG) la care se adaugă markeri ecografici, translucenta nucală, prezenţa/ absenţa osului nazal etc. Datele obţinute se integrează într-un soft special  care calculează riscul de anomalii cromozomiale: Trisomia 21 (Sindrom Down), Trisomia 13, Trisomia 18.
  • se efectuează în săptămânile 9-13 de sarcină şi 6 zile

Triplu test realizează screening-ul prenatal de trimestru II. Testul constă în evaluarea serică din sângele matern a unor proteine specifice, care, corelate cu datele ecografice şi clinice, elaborează cu ajutorul unui model matematic un risc calculat de anomalie cromozomială. Acest test se efectuează între 14 şi 20 de săptămâni şi 6 zile.

 

Dry test de trimestrul I şi II estimează riscul de anomalii cromozomiale plus riscul de fibroză chistică şi surditate congenitală.

Testarea prenatală non-invazivă constă în analiza ADN-ului fetal din sângele matern. Testul se efectuează după săptămâna a 9-a de sarcină, cu o rată de detecţie mare (peste 99%) şi cu indicaţii specifice.


Ştiaţi că...

Între 9 şi 20 de săptămâni greutatea embrionului/ fătului creşte de aproximativ 60 de ori pentru ca, de la 20 de săptămâni şi până la termen, aceasta să crească doar de cinci ori. Creşterea zilnică în greutate a fătului este relativ constantă în timpul trimestrului II, se accelerează în timpul trimestrului III, iar cu două sau trei săptămâni înainte de naştere scade semnificativ.

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a 11-a), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a 11-a săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

Jurnal de sarcină: săptămâna 7

Jurnal de sarcină: săptămâna 8

Jurnal de sarcină: săptămâna 9

Jurnal de sarcina: săptămâna 10

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Medlife PharmaLife Weleda Baby Micolino DermaLife Editura Litera Chicco Litera Mica