Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcina: saptamana 12

 

 

Săptămâna a 12-a de sarcină marchează finalul primului trimestru de sarcină. La finalul acestei săptămâni, bebeluşul are o lungime de aproximativ 66 mm şi cântărește 8-14 grame. La această vârstă gestaţională, mugurii genitali sunt evidenţiabili, putându-se aprecia ecografic sexul copilului. Începând cu această săptămână, fătul începe să elimine urina în lichidul amniotic.

 

Diagnosticul prenatal devine necesar atunci când testele de screening au arătat un risc crescut pentru anomaliile cromozomiale.

 

Biopsia de vilozităţi coriale-CVS- constă în recoltarea de vilozităţi coriale (ţesut placentar); se efectuează cu ajutorul unui ac fin, după săptămâna a 11-a de sarcină, sub anestezie locală şi sub control ecografic. Riscul de avort este de 1%.

 

Amniocenteza constă în recoltarea cu ajutorul unui ac fin şi sub control ecografic a unei mici cantităţi de lichid amniotic; se efectuează după săptămâna a 16-a de sarcină, iar riscul de avort este de 1%

 

Apar modificări la nivelul sânilor

În primele săptămâni de sarcină, veţi simţi o tensiune şi o senzaţie de înţepătură la nivelul sânilor. Aceştia încep să crească, iar sub piele devin evidente venele superficiale. Mameloanele se măresc considerabil, sunt hiperpigmentate şi turgescente (umflate). După luna a cincea de sarcină poate apărea colostrul - lichid lipicios şi gălbui care devine evident în urma unui masaj blând. La nivelul areolelor mamare ‒ mărite ca suprafaţă şi hiperpigmentate – apar mici ridicături numite glandele Montgomery, care sunt glande sebacee hipertrofiate. Dacă sânii cresc considerabil în volum, pot apărea vergeturi asemănătoare celor de pe abdomen.

 

Știaţi că...

Mărimea sânilor dinainte de sarcină nu se corelează cu volumul de lapte produs în perioada de alăptare?

 

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a 13-a), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a 13-a săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

Jurnal de sarcină: săptămâna 7

Jurnal de sarcină: săptămâna 8

Jurnal de sarcină: săptămâna 9

Jurnal de sarcina: săptămâna 10

Jurnal de sarcină: săptămâna 11

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Weleda Baby Micolino Litera Mica Medlife Editura Litera DermaLife PharmaLife Chicco