Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcina: saptamana 13

 

 

Fătul ajunge la sfârșitul acestei săptămâni la lungimea de 79 mm și cântăreşte 13-20 de grame. Ecografia efectuată la 12-13 săptămâni de sarcină poate determina vârsta gestațională corectă, deoarece în această perioadă există o mică variabilitate biologică a măsurătorilor. Spre deosebire de trimestrul al treilea de sarcină devin evidente caracteristicile individuale ale măsurătorilor fetale (determinate genetic), fenomen normal într-o populație heterogenă.
 

Tot în această perioadă, se sfârșește administrarea acidului folic cu rol în prevenirea apariției defectelor de tub neural – spina bifida.

Printre primele analize recomandate la începutul sarcinii s-au numărat și cele referitoare la toxoplasma și listeria.

Toxoplasmoza este produsă de un parazit - Toxoplasma gondii -, contaminarea făcându-se prin contactul cu dejecțiile de pisică sau prin consumul de carne insuficient preparată termic.
Boala apare în mai puțin de două zile din momentul contaminării și este în 80% din cazuri asimptomatică sau pot apărea simptome asemănătoare unei răceli ușoare. Infectarea mamei în timpul sarcinii poate produce transmiterea acestei infecții fătului și poate crește astfel riscul de apariție a unor malformații congenitale specifice.

Listerioza este produsă de Listeria monocytogenes, care se găsește în brânzeturile moi (brie, camembert), pate și în carne, crabi, scoici, stridii insuficient preparate termic. Infecția produce gastroenterită asociată cu simptome asemănătoare răcelii, străbate placenta și afectează fătul.

Pentru a vă proteja de aceste boli trebuie să:

 • evitați să faceți curat în litiera pisicii;
 • vă spălați bine pe mâini, în special după grădinărit (pisicile pot contamina pământul) și după ce ați manevrat carne crudă;
 • nu mâncați carne crudă sau insuficient preparată termic;
 • evitați alimentele care pot fi contaminate.

  Stiați că

  Placenta, organ tranzitoriu pe perioada sarcinii, conectează fătul în dezvoltare la peretele uterin și are numeroase funcții:
 • respiratorie, asigurând schimburile de gaze - oxigen și dioxid de carbon - între mamă și făt;
 • endocrină, prin sinteza unor hormoni care determină modificările specifice sarcinii;
 • de transfer al apei, electroliților, substanțelor nutritive, hormonilor și medicamentelor de la și înspre făt;
 • barieră împotriva infecțiilor.

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a 14-a), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a 14-a săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

Jurnal de sarcină: săptămâna 7

Jurnal de sarcină: săptămâna 8

Jurnal de sarcină: săptămâna 9

Jurnal de sarcina: săptămâna 10

Jurnal de sarcină: săptămâna 11

Jurnal de sarcină: săptămâna 12

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Weleda Baby Micolino Chicco Editura Litera DermaLife Litera Mica PharmaLife Medlife