La această vârstă de sarcină, greutatea fătului este de aproximativ 200 de grame, iar lungimea este în jur de 14 centimetri.

 

">
Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcina: saptamana 18

La această vârstă de sarcină, greutatea fătului este de aproximativ 200 de grame, iar lungimea este în jur de 14 centimetri.

Urechile se disting bine față de cap, iar rinichii fetali produc între 7 și 14 ml pe zi de urină.

 

Forma, poziția și mărimea uterului în sarcină

 

În primele săptămâni, uterul își menține forma specifică de pară, dar, pe măsură ce sarcina înaintează în evoluție, spre săptămâna a 12-a, corpul și fundul uterului devin sferice. Ulterior, uterul crește mai mult în lungime decât în lățime, căpătând astfel o formă ovoidă. Spre sfârșitul săptămânii a 12-a, uterul devine prea mare pentru a rămâne în întregime în pelvis.

Pe măsură ce uterul continuă să crească, vine în contact cu peretele abdominal anterior, înlătură spre lateral și superior ansele intestinale și continuă să crească, spre termen ajungând aproape de ficatul matern. Ca urmare a creșterii uterului, se exercită o tensiune la nivelul ligamentului larg și al ligamentului rotund, dând senzație de disconfort abdominal.

În poziția maternă “în picioare“, peretele abdominal susține uterul, pe când în poziția “culcat”, uterul cade spre coloana vertebrală și spre marile vase adiacente, în special pe vena cavă inferioară și pe aortă, creând condiții favorabile pentru apariția sindromului de venă cavă, care se manifestă prin senzație de sufocare, de vărsătură și de amețeală.

Prin creștere, uterul iese din pelvis și, de obicei, se rotează spre dreapta, putând da uneori simptomatologie de colică renală dreaptă.

 

Stiați că…

 

Inima fetală, ca mărime, este cât o boabă de năut la 12 săptămâni de sarcină, cât o măslină la 22 de săptămâni, pentru a ajunge cât o migdală la 32 de săptămâni?

 

 

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

Jurnal de sarcină: săptămâna 7

Jurnal de sarcină: săptămâna 8

Jurnal de sarcină: săptămâna 9

Jurnal de sarcina: săptămâna 10

Jurnal de sarcină: săptămâna 11

Jurnal de sarcină: săptămâna 12

 Jurnal de sarcină: săptămâna 13

Jurnal de sarcină: săptămâna 14

Jurnal de sarcină: săptămâna 15

Jurnal de sarcină: săptămâna 16

Jurnal de sarcină: săptămâna 17
 

 

 

 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
DermaLife PharmaLife Micolino Medlife Chicco Weleda Baby Editura Litera Litera Mica