Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Obstrucţia tubară reprezintă o cauză majoră de infertilitate feminină. Trompele uterine mai sunt cunoscute sub numele de salpinge, tuburi uterine sau oviducte. Rolul lor este acela de a permite spermei să ajungă la ovocit şi să aibă loc fertilizarea.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Obstrucţia trompelor face fertilizarea imposibilă. Obstrucţia tuburilor este responsabilă de aproximativ 20% din cazurile de infertilitate. Obstrucţia poate fi la nivel distal (datorată afecţiunii numită hidrosalpinx, cauzată cel mai adesea de infecţia cu Chlamydia Trachomatis), la mijlocul tubului (datorate cel mai adesea ligaturilor tubare ca parte a procedeului de sterilizare tubară), sau la nivel proximal, cel mai adesea după avorturi septice.
Cea mai frecventă cauză este reprezentată totuşi de Boala Inflamatorie Pelvină (53% este rata de infertilitate după trei episoade de infecţie pelvină).

Endometrita, infecţiile după naştere sau infecţii intraabdominale, cum ar fi peritonita sau apendicita, sunt şi ele menţionate.
Formarea aderenţelor poate genera obstrucţie nu prin blocarea trompelor, ci mai ales prin distorsionarea acestora sau prin îndepărtarea lor de ovare. Ligatura tubară este un procedeu ireversibil.

Evaluare

Un test complet al funcţiilor tubare la pacientele cu infertilitate nu este posibil, dar este posibilă testarea permeabilitaţii tubare. Aceasta se poate face prin histerosalpingografie (presupune radiaţii), histerosonosalpingografie (presupune folosirea ultrasunetelor) sau laparoscopic (cromotubaţia laparoscopică, care este considerată procedeul „gold standard”).
Deoarece boala tubară este adesea legată de infecţia cu Chlamydia, testarea pentru anticorpii împotriva Chlamydia a devenit un test de screening eficient. 

Tratament

Dacă tradiţional se utiliza chirurgia tubară pentru restabilirea funcţiei trompelor uterine (fără prea mare succes), în zilele noastre, în majoritatea situaţiilor este folosită metoda FIV, ca fiind mult mai puţin invazivă şi cu rezultate imediate.
Dacă terapia FIV a înlocuit pe larg chirurgia tubară în tratamentul infertilităţii, prezenţa unui hidrosalpinx este un factor de eşec al FIV-ului, motiv pentru care este recomandat ca, înainte de FIV, să se blocheze trompele sau să fie înlăturate.

 * Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera Micolino PharmaLife Litera Mica Weleda Baby Chicco DermaLife Medlife