Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Teste si investigatii in trimestrul I de sarcina

 

O sarcină reprezintă un moment fericit în viaţa majorităţii femeilor. Pe lângă bucurie şi sentimentul de împlinire generat de aceasta, starea de gestaţie este şi un moment al multor întrebări şi al căutărilor de certitudini în privinţa corectitudinii cu care sarcina este evaluată şi urmărită. Trimestrul I de sarcină, adică intervalul cuprins între prima zi a ultimei menstruaţii şi săptămâna a 12-a de amenoree, reprezintă o perioadă în care evaluările de laborator au un loc extrem de important, desigur alături de examenul clinic şi de evaluările imagistice.

În cele mai multe cazuri, gravidele nu cunosc cu exactitate ce examinări de laborator sunt obligatorii în această perioadă sau nu cunosc cu exactitate motivul pentru care aceste investigaţii se realizează.


Fără a se dori a fi un ghid al examenelor de laborator din primul trimestru de sarcină, cele de mai jos vin în întâmpinarea dorinţei de informare corectă a femeii gravide.
 

O primă noţiune cu care femeia cu o sarcină incipientă se întâlneşte, de cele mai multe ori înainte chiar ca sarcina să fie evidentă ecografic, este termenul de beta-HCG.


Beta-HCG este o investigaţie pe care medicul obstetrician o solicită atunci când există suspiciunea unei eventuale sarcini, dar prezenţa ei la nivelul cavităţii uterine nu este evidenţiabilă. HCG este un hormon specific sarcinii care este format din două lanţuri-alfa şi beta. Se dozează de rutină doar lanţul beta pentru că este lanţul specific acestei molecule. Lanţul alfa, fiind comun mai multor hormoni, se pretează la rezultate fals pozitive.
 

Odată sarcina confirmată, cei mai mulţi obstetricieni recomandă investigaţii ce vizează evaluarea stării generale de sănătate a gravidei. Dintre acestea, cele uzuale sunt:

  1. Hemoleucograma completă: este în mod cert cea mai frecventă investigaţie ce se realizează în sistemul medical. Constă într-o numărare a elementelor celulare dintr-o anumită cantitate de sânge. Se dozează de asemenea cantitatea de hemoglobină şi se determină o serie de indici celulari. Este utilă în diagnosticul anemiilor care pot complica sau se pot complica în sarcină, precum şi al bolilor infecţioase, bolilor de sânge etc.
  2. Determinarea glicemiei: valorile glicemiei sunt esenţiale în diagnosticul unui eventual diabet zaharat sau prin comparaţie al unui diabet zaharat gestaţional. Ambele forme de diabet includ sarcina într-o categorie de sarcină cu risc crescut.
  3. Evaluarea funcţiei hepatice: pentru o evaluare iniţială a funcţiei hepatice, majoritatea obstetricienilor utilizează TGO şi TGP (ALAT/ASAT). Acestea sunt două enzime ce se găsesc la nivelul celulei hepatice. În momentul în care celula hepatică moare, ele sunt eliminate în sânge de unde se dozează. Valorile crescute ale acestor enzime în sânge indică faptul că există moarte celulară mai accentuată decât normalul la nivelul ficatului, lucru care necesită investigaţii suplimentare.
  4. Evaluarea funcţiei renale: rinichiul este un organ esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Funcţia renală se evaluează prin dozarea creatininei, ureei şi acidului uric. Aceştia sunt produşi rezultaţi din metabolism. Eliminarea lor la nivelul rinichilor se încadrează în anumiţi parametri prin care se oglindeşte capacitatea rinichiului de a elimina din organism produşii de metabolism nedoriţi. Neîncadrarea în limitele de referinţă îndeamnă spre evaluări aprofundate.
  5. Examenul sumar de urină: este un examen de rutină care ne furnizează informaţii generale despre diferite calităţi ale lichidului urinar care reprezintă, la fel ca sângele, oglindirea unui echilibru organic general.
  6. Examenul BABEŞ-PAPANICOLAU: presupune recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. Este cunoscută evoluţia rapid nefavorabilă a unui eventual cancer de col uterin nediagnosticat anterior, pe parcursul sarcinii.
  7. Examenul bacteriologic al secreţiei vaginale: pune în evidenţă eventuale infecţii vaginale care necesită tratament sau care în absenţa tratamentului pot complica sarcina.
     


Bolile infecţioase reprezintă un capitol ce trebuie de asemenea investigat riguros în primul trimestru de sarcină. Prezintă obligativitate bolile cu transmitere sexuală cele mai frecvente cum ar fi:

Sifilisul: este o boală infecţioasă cu transmitere sexuală cu răsunet important asupra sarcinii. Testele uzuale pentru diagnostic sunt VDRL,TPHA sau RBW.

Infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV): se dozează din serul pacientei anticorpii împotriva acestui virus. În cazul în care anticorpii împotriva HIV-1/HIV-2 se dovedesc a fi pozitivi, infecţia trebuie confirmată prin alte teste.

Infecţia cu virusul hepatic B, C, D: se pune în evidenţă prin analize specifice anticorpi sau antigene.
Există de asemenea o serie de boli infecţioase care dacă sunt contractate pe parcursul sarcinii au potenţial de a genera malformaţii la făt. În ceea ce priveşte aceste boli se dozează anticorpii împotriva agenţilor care le declanşează de tip IgM şi IgG. Dacă cei de tip IgG sunt crescuţi, înseamnă că pacienta a contractat boala în trecut şi organismul a creat anticorpi. Dacă cei IgM sunt crescuţi, aceştia indică o boală recentă sau chiar activă. Bolile cele mai frecvente pentru care se efectuează acest tip de investigaţii sunt: toxoplasmoza, rubeola, infecţia cu virusul citomegalic şi infecţia cu virusul herpetic tip 2. Se pot recolta şi specimene biologice în sensul identificării unor infecţii – aşa-numitele culturi. Uzual se recoltează culturi de la nivelul colului uterin şi uroculturi.
 

Devine în ultima perioadă des uzitat aşa-numitul screening de prim trimestru. Acesta presupune dozarea a două molecule din serul gravidei la 9 săptămâni de gestaţie cu coroborarea ulterioară a unor date ecografice la 12 săptămâni de gestaţie. Acest screening tinde să înlocuiască dublul şi triplul test în evaluarea riscului unor boli genetice frecvente cum este Sindromul Down.

Desigur, dacă gravida este cunoscută pregestaţional cu o serie de boli cronice, acestea vor fi evaluate constant pe parcursul sarcinii pentru că ele pot influenţa sarcina şi la rândul lor pot fi influenţate de sarcină.

Evaluarea biologică a sarcinii pe parcursul primului trimestru trebuie să fie în general, pe lângă liniile trasate de ghiduri, rezultatul unei bune colaborări între medic şi pacientă. Rezultatul acestor evaluări, ca şi al celor ulterioare, trebuie să aibă drept scop starea de bine a viitoarei mame şi a fătului.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.4.62
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Medlife Editura Litera Chicco Litera Mica PharmaLife Micolino DermaLife Weleda Baby